GÜNDEM

Alzheimer Hastaları, Büyükşehir’le Gülümsüyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesindeki Alzheimer Gülümse Yaşam Merkezi, açıldığı günden bu yana Alzheimer hastaları ve yakınları için önemli bir destek kaynağı oldu.

Abone Ol

Merkez, başlangıç evresindeki 22 hastaya hizmet vererek, zihinsel ve fiziksel aktivitelerle hastalığın seyrinin yavaşlatılmasını hedefliyor. '21 Eylül Dünya Alzheimer Günü' dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde hastalar, keyifli bir gün geçirerek sosyalleşme imkanı buldu.

Hastalar, her gün evlerinden alınarak merkeze getiriliyor ve farklı etkinliklerle gün boyunca akranlarıyla bir araya geliyor. Haftada bir kez fizyoterapist eşliğinde egzersiz yaparken, ayrıca Büyükşehir’in Etkinlik ve Sanat Merkezi’nde açık hava etkinliklerine de katılıyorlar. Eski Türk filmlerinin izlendiği Yeşilçam günleri ile sosyal aktiviteler, hastaların yaşam kalitesini artırıyor. Hemşireler tarafından rutin sağlık kontrolleri ve ilaç takibi de yapılıyor.

Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, Alzheimer hastalığının erken teşhisi ve sosyal desteklerin önemine dikkat çekerek, merkezin bu sürece katkı sağladığını belirtti. “Alzheimer hastalarında sosyal izolasyon başlıyor. Gün içinde bizimle vakit geçirerek sosyalleşiyorlar. Beden ve zihinsel aktivitelerle yaşam kaliteleri artıyor,” dedi.

Hasta yakınları da merkezden oldukça memnun. Pelin Sarıgül, annesi Ayşe Çağlayan’ın merkezden faydalandığını belirterek, “Burada hem sosyalleşiyorlar, hem de zihin güçlendirici egzersiz yapıyorlar. Merkez, ciddi anlamda bu süreci daha kolay atlatmamızı sağlıyor,” dedi. Aylin Yürek de, annesinin merkezden mutlu bir şekilde döndüğünü vurguladı.

Emekli öğretmen Necla Özdoğan, “Her gün geliyorum, memnunum. Günlerimiz güzel geçiyor,” derken, Ali Aydın da merkezdeki aktivitelerden keyif aldığını söyledi. Mustafa Taner Sarıgül ise, merkezde arkadaşlarıyla geçirdiği zamanların mutluluğunu dile getirerek, “Burada mutluyum,” ifadelerini kullandı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in böyle bir merkez kurması, Alzheimer hastaları için büyük bir destek olarak değerlendiriliyor.