GÜNDEM

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde İki Acil Durum Kor Soğutma Sistemi Hidrolik Tankı Yerleştirildi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) 2’nci Güç Ünitesinde, iki acil durum kor soğutma sistemi (ADKS) hidrolik tankının tasarım konumuna yerleştirilmesi tamamlandı.

Abone Ol

Bu hidrolik tanklar, nükleer santralin güvenliğini sağlamak amacıyla güç kaynaklarının bulunmadığı durumlarda ve personel müdahalesi olmadan reaktörün güvenli şekilde çalışmasını destekleyecek ileri teknoloji ürünü sistemlerdir.

Her biri yüksek mukavemetli çelikten üretilmiş, iki eliptik tabanlı silindirik yüksek basınçlı kaplardan oluşan bu tankların her birinin hacmi 60 metreküp olup, çapı 3,2 metre ve ağırlığı yaklaşık 80 ton olarak tasarlanmıştır. Bu tanklar, acil durumlarda reaktör koruma sisteminin su basması için kullanılan sulu borik asit çözeltisinin depolandığı dört hidrolik tanktan ikisini oluşturmaktadır.

Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Sergei Butckikh, projenin modern nükleer santraller nesline ait olduğunu ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak inşa edildiğini belirtti. Butckikh, "Acil durum kor soğutma sisteminin hidrolik ekipmanları, sulu borik asit çözeltisinin depolandığı dört hidrolik tank içermektedir. Rus ve Türk uzmanlar, 2’nci Güç Ünitesinde bu tür iki tankın kurulumunu tamamladı. Montaj işlemi, Liebherr LR 13000 tipi ağır paletli vinç kullanılarak 'Open Top' teknolojisi ile gerçekleştirilmiştir. Yüksek teknolojili çözümler sayesinde, reaktör enerjisinin tamamen kesilmesi durumunda acil durum kor soğutma sistemi otomatik olarak devreye girer. Birincil devrede kritik bir basınç düşüşü yaşanırsa, hidrolik tanklardan reaktöre büyük miktarda su karışımı pompalanarak nükleer reaksiyon durdurulur ve güç ünitesinin güvenli bir şekilde çalışması sağlanır" dedi.

Akkuyu NGS inşaat sahasındaki tüm süreçler, bağımsız denetim kuruluşları ve Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından titizlikle denetlenmektedir.