GÜNDEM

Akıl Sağlığı Raporu Sonrasında Yeniden Yargılama

Kayseri'de komşusu Hasibe Soykuk'u (51) öldürmekle suçlanan İsmail Kocatürk'ün (45) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, istinaf mahkemesi tarafından 'akıl sağlığı' raporu alınmadığı gerekçesiyle bozuldu.

Abone Ol

Yeniden yapılan yargılamada mahkemeye gönderilen raporda Kocatürk'ün cezai ehliyetinin tam olduğu belirlendi.

Olay, geçen yıl 13 Kasım tarihinde saat 21.00 sıralarında Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Gesi Güney Mahallesi'ndeki 2 katlı evde meydana geldi. Seyit Ahmet Soykuk, hayvanlarını otlattıktan sonra eve geldiğinde eşi Hasibe Soykuk'u kanlar içinde yerde yatarken buldu. İhbarla eve gelen jandarma ve sağlık ekipleri, Hasibe Soykuk'un başına sert bir cisimle vurularak öldürüldüğünü belirledi. 

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT), şüpheli olarak kadının eşi Seyit Ahmet Soykuk ile komşuları İsmail Kocatürk'ü gözaltına aldı. Seyit Ahmet Soykuk ifadesi sonrası serbest bırakıldı, ancak İsmail Kocatürk tutuklandı. 

Kocatürk hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ancak istinaf mahkemesi tarafından bu karar bozuldu. İstinaf mahkemesi, Kocatürk'ün 'akıl sağlığı' raporu alınmadan ceza verildiği gerekçesiyle kararı bozdu ve yeniden yargılama yapılmasına karar verdi. 

Yeniden yapılan yargılama sırasında mahkemeye gönderilen raporda, İsmail Kocatürk'ün cezai ehliyetinin tam olduğu belirlendi. Buna göre, Kocatürk'ün eylemleri nedeniyle cezai sorumluluğunun bulunduğu ve suçu işlerken akli dengesinin yerinde olduğu sonucuna varıldı. 

Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yaptığı yargılama sonucunda İsmail Kocatürk'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Kocatürk'ün, komşusu Hasibe Soykuk'u bıçakla öldürdüğü ve suçu bilinçli bir şekilde işlediği tespit edildi. 

İsmail Kocatürk'ün akli dengesinin yerinde olduğunun belirlenmiş olması, cezai sorumluluğunun bulunduğu ve suçu bilerek işlediği anlamına geliyor. Dolayısıyla, istinaf mahkemesi tarafından bozulan ilk karar, yeniden yapılan yargılama sonucunda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile onaylanmış oldu. 

Bu olay, akli dengenin suç işleme sürecindeki rolünü ve yargı sistemindeki işleyişi gözler önüne sermektedir. Kocatürk'ün cezai ehliyetinin tam olduğunun tespiti, mahkemenin verdiği kararı haklı çıkarmıştır.