İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Önol, bu sıcaklık artışının gelecekte gezegenin paylaşılmasını daha da zorlaştıracağını belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün Ağustos ayı verilerine göre, Adana Karataş'ta deniz suyu sıcaklığı 32,2 derece ile Doğu Akdeniz'de en yüksek sıcaklık olarak kaydedildi. Diğer yüksek sıcaklık ölçümleri arasında Mersin-Akdeniz Işıklı Şamandıra’da 31,9 derece, Mersin Yenişehir’de 31,6 derece, Hatay İskenderun’da 31,5 derece ve Antalya Kemer’de 30,8 derece bulunuyor. Ayrıca Muğla Fethiye, Antalya Alanya ve Antalya Muratpaşa'da da 30 dereceyi aşan sıcaklıklar tespit edildi. Kaş, Finike, Alanya ve Silifke gibi diğer noktalar da yüksek sıcaklık değerleri gösterdi.

"Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici" "Bakan Fidan’dan Gazze Ateşkesi Değerlendirmesi: Memnuniyet Verici"

Ekosistem Üzerindeki Riskler

Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklıklarındaki bu artış, ekosistem üzerinde büyük riskler taşıyor. Daha önce 28 derece olarak kabul edilen yüksek sıcaklık, şu an 30 derecenin üzerinde. Bu değişim, ekosistem dengesi için ciddi tehditler oluşturuyor. Ege, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde de benzer sıcaklık artışları gözlemlendi.

Ege Denizi'nde Aydın Didim'de 29 derece, Çanakkale Biga’da 28,6 derece, İzmir Konak'ta 28,5 derece ve İzmir Dikili’de 27,7 derece ölçüldü. Marmara Denizi'nde ise İstanbul Havalimanı Liman Feneri istasyonunda 28,3 derece, Silivri ana mendirek fenerinde 28 derece ve Yalova’da 27,9 derece sıcaklıklar kaydedildi. Karadeniz'de ise Giresun Palamut Kayalığı Mahmuz Feneri istasyonunda en yüksek sıcaklık 28,1 derece olarak ölçüldü.

Gelecekteki Tehditler

Prof. Dr. Barış Önol, çok sıcak geçen yaz ve sonbahar uyarısının ardından deniz suyu sıcaklıklarındaki rekor artışlara dikkat çekti. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nin (ECMWF) tahminlerine göre, Basra Körfezi'nde deniz suyu sıcaklıklarının 36 dereceye çıkacağı, Akdeniz kıyılarında ise 32 dereceye dayanacağı öngörülüyor. Önol, “Gelecekte gezegeni paylaşmak daha da zorlaşacak. Önümüzdeki hafta sıcak hava dalgaları bizi yeniden test edecek” şeklinde konuştu.

Ekosistem Üzerindeki Etkiler

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, sıcaklık artışlarının ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Sıcaklık artışları, su, kara ve hava koşullarını etkileyerek ekolojik dengeyi bozabilir ve canlı çeşitliliğini tehdit edebilir. Dr. Kesici, bu durumun canlı türlerinin yaşam alanlarını değiştirebileceği, göçler ve besin savaşlarını artırabileceğini belirtti. Ayrıca, ekosistemdeki kayıpların virüs kaynaklı hastalıkları artırabileceğini ve su ile gıda kaynaklarının azalmasının ekosistem döngüsünü bozabileceğini ifade etti.

Kaynak: DHA