GÜNDEM

Ağrı'da Başıboş Köpekler Tedirginlik Yarattı

Ağrı'da, cadde ve sokaklarda dolaşan başıboş köpekler, vatandaşlarda endişe yarattı.

Abone Ol

Son bir ay içinde 15 köpek saldırısının yaşandığı şehirde, halk önlem alınmasını talep ederken, Ağrı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Edibe Yıldırım Demircan köpeklerin kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra panel çitlerle çevrili alanlarda serbest gezme imkanı sağlandığını belirtti. Ancak Demircan, en büyük sorunun çevre il, ilçe ve köylerden kontrolsüz bir şekilde gelen başıboş hayvanlar olduğunu ifade etti.

Son günlerde, cadde ve sokaklarda başıboş köpeklerin sürü halinde dolaşması halkı rahatsız ediyor. Özellikle insanların yoğun olduğu kaldırımlarda gruplar halinde uyuyan köpekler, yayaların yürüyüşünü zorlaştırıyor. Rahmi Durmuş, "Ağrı merkezde yaşıyorum ve köpeklerin buradan kaldırılmasını istiyoruz. Çocuklar için büyük bir tehlike oluşturuyorlar. Biz büyükler bile ana caddelerde köpeklerden dolayı yürümekte zorluk çekiyoruz" dedi.

Orhan Aslan ise sokak hayvanlarının düzenli bir yerleşim alanına ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Hayvanların durumu üzücü. Toplama merkezine götürülüp bakımları yapılmalı. Başınıboş dolaşıp insanlara zarar vermemeleri ve hastalık yaymamaları sağlanmalıdır. Bu konuda yeterince duyarlılık gösterilmiyor. Kimse onlara dokunmuyor, ama bu şekilde olmaz" ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre, son bir ayda 6’sı sahipli köpeklerden olmak üzere 15 köpek saldırısının yaşandığı Ağrı'da, Belediye Veteriner İşleri Müdürü Edibe Yıldırım Demircan şu bilgileri verdi: “Ağrı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak, günlük toplanan köpekler, yaş durumlarına göre ayrılarak dişi ve erkek ayırt edilmeksizin kısırlaştırılıyor, kulak küpesi ve mikroçip ile işaretlenip müşahede altına alınıyor. Bu süreçte kuduz ve gençlik aşıları yapılmakta ve müşahede süreleri tamamlanan köpekler panel çitlerle çevrili alanlarda serbest bırakılmaktadır. Bakımevi modernize edilerek daha iyi bir ortam sağlanmış olup, işlem gören tüm hayvanlar Ağrı Valiliği Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğüne aylık raporlarla bildirilmektedir. HAYBİS sistemi aktif olarak kullanılmakta, ancak bölgedeki en büyük sorun çevre iller ve köylerden kontrolsüz gelen başıboş hayvanlardır. Bu konuda yasal bir düzenleme gereklidir. İl Özel İdaremiz ihtiyaç doğrultusunda ilaç ve aşı desteği sağlamaktadır” ifadeleri kullanıldı.