GÜNDEM

Adrasan'da Gemi Atıklarının Denize Karışması Önleniyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Adrasan'daki gemi atıklarının denize karışmasını önlemek amacıyla 2022 yılında hizmete sunduğu atık alım gemisi ile önemli bir çevre koruma çalışması yürütüyor.

Abone Ol

Daha önce 40 m³ kapasiteli olan geminin tank kapasitesi, bu yıl beş kat artırılarak 200 m³’e çıkarıldı. Ayrıca, gemiye eklenen vakumlu atıksu alım pompaları sayesinde aynı anda iki teknenin atık suları hızlı bir şekilde alınabiliyor.

Antalya'nın temizliğini koruma çalışmalarına devam eden Antalya Büyükşehir Belediyesi, Adrasan sahilinde artan tekne turizmi ile birlikte teknelerin atık sularının denize karışmasını önlemek için 2022 yılında bir atık alım gemisi hizmete sundu. Bu hizmet kapsamında, teknelerden alınan atık sular deniz suyuna karışmadan toplanıyor ve sahildeki depoya taşınıyor. Oradan da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin vidanjörleri aracılığıyla Kumluca Atık Su Arıtma Tesisine sevk ediliyor.

"Denizlerin Temizliğine Büyük Önem Veriyoruz"

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, Adrasan’ın sadece Antalya için değil, dünya çapında önemli bir turizm ve ekoturizm merkezi olduğunu belirtti. Adrasan'ın tur tekneleriyle günlük olarak binlerce turisti ağırladığını vurgulayan Atasoy, bölgedeki tekne sayısının ve kapasitelerinin her geçen yıl arttığını söyledi. “Bu nedenle, deniz temizliğine olan hassasiyetimizi sürdürüyoruz. Üç yıl önce Antalya'da ilk kez Adrasan'da bir atık alım gemisi hizmete sunduk ve bu yıl da bu hizmete devam ediyoruz” dedi.

Geminın Kapasitesi Beş Kat Artırıldı

Geçmişte 40 m³ olan geminin tank kapasitesinin beş kat artırılarak 200 m³’e çıkarıldığını belirten Atasoy, bu yıl ilk kez gemiye vakumlu atık su alma pompaları eklediklerini açıkladı. Bu sayede atık sular hızlı bir şekilde depolanabiliyor ve Adrasan sahilindeki depo aracılığıyla Kumluca’daki Atık Su Arıtma Tesisine taşınıyor.

"Sahillerimizi Temiz Tutalım"

Bölgedeki kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi eksiklikleri nedeniyle bu çalışmaları yürütmek zorunda olduklarını söyleyen Atasoy, Adrasan sularına tam donanımlı bir atık alım gemisi konuşlandırarak en etkili çözümü sunduklarını ifade etti. Atasoy, vatandaşlara ve deniz araçlarına yönelik çağrısında, denizlerin ve sahillerin temiz tutulmasının önemini vurgulayarak, “Deniz bizim soframızdır. Atık sularımızın denizi kirletmemesi için gerekli tedbirleri alalım” dedi.

Adrasanlı Teknecilerden Teşekkür

Adrasan Tekneciler Kooperatif Başkanı Deniz Şeşen, bölgenin yılda yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turisti ağırladığını belirterek, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle atık su alım gemisinin sağlandığını söyledi. Şeşen, “Büyükşehir Belediyesi sayesinde atık su alım gemisi hizmete girdi ve bu hizmet sayesinde Adrasan'da 1 litre bile atık su denize karışmıyor” dedi. Şeşen, bu süreçteki destekleri için Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Muhittin Böcek’e teşekkür etti.