Toplamda 106 yetişkin ağacın kesileceği belirtilirken, bu duruma sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan tepki geldi.

Yüreğir ilçesindeki Yaşar Kemal Yürüyüş Parkuru'nda bulunan ve bir dönem amatör futbol kulüplerinin kullanımında olan Ali Hoşfikirer 1 No’lu Stadı, Büyükşehir Belediyesi tarafından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne 33 yıllığına tahsis edilerek genişletilmesine karar verildi. Proje kapsamında, spor faaliyetlerine ‘tehlike’ oluşturduğu öne sürülen ağaçların kesimine başlandı. Bölgede yapılan çalışmalar dronla görüntülenirken, kesilen ağaçlar ve köklerinin kamyonlara yüklendiği, futbol sahasında ise kazı yapıldığı görüldü.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Adana Ekoloji Platformu, ağaç kesimine karşı tepkilerini dile getirdi. İKK Sekreteri Kerem Şahin, kesim kararının gizlenerek 'tehlike' gerekçesiyle uygulandığını savundu. Şahin, "Adana'nın nefes almasını sağlayan bu ağaçlar organize bir şekilde kesilmektedir. İklim krizinin derinleştiği bu dönemde, ağaçların korunması gerektiğini vurguluyoruz. Kesim devam ederse, hukuki mücadele başlatacağız" dedi.

Sahte Zeytinyağı ve Bal Üretimi Operasyonu Sahte Zeytinyağı ve Bal Üretimi Operasyonu

Adana Ekoloji Platformu Yürütme Kurulu üyesi Yaşar Gökoğlu ise, stadyumun genişletilmesi ve otopark ile altyapı çalışmalarının daha fazla ağacın kesilmesine neden olabileceğini öne sürdü. Gökoğlu, "Yeni stadyumun 3 bin 500 kişilik kapasitesi olacak ve bu, çevrede ek ağaç kesimine yol açacaktır" şeklinde konuştu.

Çamlıca bölgesinin imara açılmasıyla ilgili tartışmaların 1993 yılına kadar uzandığı belirtiliyor. O dönemde, SHP'li Belediye Başkanı Selahattin Çolak tarafından yapılan imar değişikliği kararları, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine geri alınmış ve alan tekrar yeşil alan olarak tescillenmişti. Ancak, arsa sahipleri tarafından konunun yargıya taşınması ve çeşitli girişimler sonucunda Çamlıca bölgesi yeşil alan olarak korunmaya devam etmişti.

Son olarak, geçen yıl Yüreğir Belediyesi tarafından hazırlanan kentsel dönüşüm planları kapsamında, Çamlıca bölgesindeki 74 dönümlük alanın yeniden tasarlanacağı belirtilmişti. Bu bağlamda, mevcut yeşil alanların korunması ve yeni proje planlamalarının çevresel etkilerinin dikkate alınması gerektiği vurgulanıyor.

Kaynak: DHA