GÜNDEM

ABD’de Batı Nil Virüsü Nedeniyle İki Kişi Hayatını Kaybetti

ABD’nin New Jersey eyaletinde, sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşan Batı Nil Virüsü (WNV) nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Abone Ol

Böylece ABD genelinde Batı Nil Virüsü kaynaklı ölümler beşe yükseldi.

New Jersey sağlık yetkilileri, Batı Nil Virüsü nedeniyle iki kişinin ölümünü doğruladı. Wisconsin eyaletinden yapılan bir diğer açıklamada ise, aynı virüs nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Wisconsin'de her yıl ortalama 18 WNV vakası bildirildiği ve bu yıl virüsün sivrisineklerde, hayvanlarda ve sağlıklı kan bağışçılarında tespit edildiği ifade edildi. Illinois eyaletinde ise son yedi gün içinde üç kişinin WNV testi pozitif çıkmış ve bu kişilerden birinin hayatını kaybettiği bildirildi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, 2024 yılı itibarıyla 33 eyalette toplam 289 WNV vakası kaydedildi.

Batı Nil Virüsü Nedir?

Batı Nil Virüsü, arbovirüs grubunda yer alan bir virüs olup, en sık sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan bir hastalıktır. İlk olarak 1937 yılında Uganda'da tanımlanan bu virüs, kuşlardan sivrisineklere ve ardından insanlara geçer. ABD’de ilk kez 1999 yılında New York'ta rapor edilmiş ve zamanla ülke genelinde yayılmıştır.

Genellikle Batı Nil Virüsü, sivrisineklerin kuşlardan aldığı virüsü insanlara ve diğer hayvanlara bulaştırmasıyla yayılır. Bulaş genellikle Haziran-Eylül döneminde görülür. Enfekte olan kişilerin çoğu belirti göstermese de, bazı hastalar ateş, ishal, kusma, eklem ve baş ağrıları, vücut ağrıları veya cilt döküntüleri yaşayabilir. Virüsü kapan kişilerin yaklaşık beşte birinde bu tür semptomlar görülür. Çoğu hasta tamamen iyileşse de, yorgunluk ve halsizlik bazı kişilerde birkaç hafta veya aylarca sürebilir.