Netanyahu, BM Geçici Gücü'nün (UNIFIL) Lübnan'ın güneyinden çekilmesi talebinde bulunmuştu. Ancak Borrell, bu tür kararların BM Genel Sekreteri Guterres tarafından değil, BM Güvenlik Konseyi tarafından alındığını vurguladı. 

Borrell, "Herkese hatırlatmak istiyorum ki; bu görevin devam edip etmeyeceğine BM Genel Sekreteri karar vermiyor. Bu tür kararları Güvenlik Konseyi alır. Bu yüzden, Genel Sekreter Antonio Guterres'i suçlamayı bırakın çünkü bu tür kararları kendisi değil, Güvenlik Konseyi alır" diye açıkladı. 

Böylelikle Borrell, Netanyahu'nun Guterres'e yönelik eleştirilerinin yanlış olduğunu ve kararların Güvenlik Konseyi tarafından alındığını net bir şekilde ortaya koydu. 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell'in bu açıklamaları, BM'nin Lübnan'daki barış gücüyle ilgili kararların alınma sürecini ve sorumluluklarını açıklığa kavuşturdu. 

Aydın Aydinfest 2024: 29 Ekim'i Canlı Bir Gençlik Festivali ile Kutluyoruz Aydın Aydinfest 2024: 29 Ekim'i Canlı Bir Gençlik Festivali ile Kutluyoruz

Ayrıca, Borrell'in tepkisi, AB'nin Orta Doğu politikasındaki rolünü ve Lübnan'daki gelişmelere verdiği önemi de yansıtmaktadır.

Sonuç olarak, AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in açıklamaları, Netanyahu'nun Guterres'e yönelik eleştirilerinin yanlış olduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nin UNIFIL'in görevine ilişkin kararları aldığını net bir şekilde ortaya koymuştur. 

Kaynak: DHA