Köprünün şu an ilçeye tek girişi sağlayan yol üzerinde bulunduğunu belirten Pazar Belediye Başkanı Erdoğan Yılmaz, “Yapıldığı günden bu güne kadar da hizmet veriyor. Pazar'ın en önemli giriş köprüsüdür. Üzerinden ağır yükler de geçmesine rağmen halen ayakta” dedi.
Tokat-Turhal yolu üzerinde bulunan Pazara Yeşilırmak üzerinden bağlantı sağlayan tarihi taş köprü, Selçuklu döneminde yapıldı. 1238 yılında yapılan ve o dönemki İpek Yolu güzergahında yer alan köprü bugün de kullanılmaya devam ediyor. Kentin 3 kilometre çıkışında Yeşilırmak üzerinde bulunan ve eski adıyla Tavukçu olarak de bilinen köprü 7 metre genişlik, ve 151 metre uzunluktan oluşuyor.
4 kemeri bulunan ve resmi kayıtlarda ismi 'Erkilet' olarak geçen tarihi köprünün bugün halen kente tek giriş noktası olduğunu söyleyen Pazar Belediye Başkanı Erdoğan Yılmaz, "Selçuklu döneminde ait bir köprüdür. Yapıldığı günden bu güne kadar da hizmet veriyor. Pazar'ın en önemli giriş köprüsüdür. Ağır yükler geçmesine rağmen bugüne kadar ayaktadır. Pazar, İpek Yolu üzerinde önemli bir ilçedir. O günlerde Pazar'da konaklama alanı olarak Mahperi Hatun Kervansarayı var. Önceleri Kral Yolu, sonrasında ise İpek Yolu olarak adlandırılan yol konumu itibari ile Pazar'ın üzerinden geçiyor. Bu köprümüzün değişik isimleri var Tavukçu Köprüsü, Erkilet Köprüsü diye adlandırılıyor" dedi.
Köprünün ilçe yolunun ana güzergahında alternatifsiz olduğunu ifade eden Yılmaz, " İlçeye buradan başka giriş köprüsü yoktu. İlçeye sadece bu köprü üzerinden giriliyordu ve ilçenin ticaretini canlandıran köprü bu köprüydü. Şu anda da olduğu gibi. Yeni yapıt köprüler var ama bunlar sadece arazi bağlantı köprüleridir. İlçenin yine ana kapısı burasıdır. 25-30 yıl öncesine kadar tek köprü vardı. Yeşilırmak üzerinde bir iki tane köprü yapıldı ama bunlar küçük arazi bağlantı köprüleridir. Trafiğin olmadığı, sadece araziye geçişleri kolaylaştıran köprüler. Zile'den çıkan birisi Pazar üzerinden geçiyor ise halen buradan geçmek mecburiyetinde" diye konuştu.