GÜNDEM

7 Bin Lirayı Aşan Ödemelere Banka Zorunluluğu

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, 7 bin liranın üzerindeki mal veya hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi.

Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, kayıt dışılıkla daha etkin bir şekilde mücadele edilmesini ve verginin tabana yayılmasını amaçlıyor.

Bu düzenlemeye göre, vergi mükellefi olmayanların da vergi mükellefleriyle yapacakları 7 bin lira üzerindeki ödemeleri, banka, finans kurumları veya posta idaresi aracılığıyla gerçekleştirmeleri gerekecek. Ancak, mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler bu düzenlemenin kapsamı dışında tutuldu. Bugünden itibaren geçerli olan bu düzenlemeye uyulmaması durumunda, hem ödemeyi alana hem de ödemeyi yapana ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Banka hesabı bulunmayan veya kredi kartı kullanmayan kişiler de 7 bin lira üzerindeki ödemelerini belgelemek zorunda olacak. Bu kişiler, ödemelerini banka veya PTT şubeleri ile ATM'ler aracılığıyla satıcıların hesaplarına yaparak belgeleme zorunluluğunu yerine getirmiş olacaklar. Örneklerle açıklanan düzenlemede, banka hesabı veya kredi kartı olmayan bir tüketicinin, mobilya perakende ticareti yapan bir şirketten 15 bin lira tutarında masa satın alması durumunda, ödemeyi şirketin hesabının bulunduğu bankanın şubesine giderek gerçekleştirmesi halinde tevsik zorunluluğuna uyulmuş sayılacak. Ancak, aynı tüketici cep telefonu perakende ticareti yapan bir kişiden 25 bin lira tutarında cep telefonu satın alıp, nakit olarak işletmeciye ödeme yaparsa ve işletmeci bu tutarı kendi hesabına yatırırsa, bu durumda tevsik zorunluluğuna uyulmamış olacak ve her iki tarafa da ceza uygulanacaktır.