10 metrekarelik dükkanında, 120 dereceye ulaşan sıcaklıkta eskiyen bakır eşyaları kalaylayarak yenileyen Çalı, bu zorlu meslekte geçimini sağlıyor.
Cahit Çalı, kalaycılığa 10 yaşındayken amcasının yanında çırak olarak başladı. Uzun yıllar çıraklık yaparak deneyim kazandıktan sonra kendi işini kuran Çalı, 65 yıldır bu mesleği icra ediyor. Sıcaklıkların 40 dereceye kadar çıktığı Gaziantep'te, günde 12 saat boyunca 120 dereceyi bulan ateş başında çalışan Çalı, bakır eşyaları kalaylayarak ömürlük hale getiriyor.
Çalı, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Kalaycılığı amcamdan öğrendim ve 75 yaşımda 65 yıldır yapıyorum. Eskiden şehirde 200-300 kalaycı vardı, şimdi sadece 3 kişi kaldık. Mesleğe yeni eleman yetiştiremiyoruz. Kimse bu kadar yüksek sıcaklıkta ve kalay kokusu altında çalışmak istemiyor. İşimiz zahmetli, 120 derecelik ocakta günde 12 saat çalışıyoruz" dedi.
Bakır eşyaların bakımında dikkatli bir süreç izlediklerini anlatan Çalı, "Bakır eşyaları önce kezzapla yıkıyoruz, ardından tuz ruhu sürüyoruz. Sonrasında nişadır ekleyip kalaylıyoruz. İşlem tamamlandığında ürünler ömür boyu kullanılabilir hale geliyor" diye konuştu.
Yeni kalaycıların yetişmemesine rağmen bakıra olan ilginin arttığını belirten Çalı, "Bakıra olan ilgi eskisinden çok daha fazla. İç ve dış pazardan birçok sipariş alıyoruz. Bakırın sağlıklı olduğunu anlayan insanlar, bu malzemeye yöneliyor. Bakır kullanmak emek ister ve kalaylandığında uzun ömürlü olur" dedi.
,