Ağaoğlu, bu konuda alınacak kararın 50-60 bin işletme tarafından merakla beklendiğini belirtti.

2019 yılında tüm dünyayı etkileyen pandemi sürecinde, Türkiye'deki birçok sektörde çeşitli kısıtlamalar ve yasaklar getirildi. Bu süreçte kafe, bar ve benzeri işletmelerde nargile servisi de yasaklandı. Geçtiğimiz beş yıl boyunca pek çok sektörde kısıtlamalar ve yasaklar kaldırılmış olsa da, nargile yasağı devam ediyor. Yasağa rağmen bazı işletmeler, ceza riskini göze alarak nargile servisi yapmayı sürdürüyor. Ancak çoğu işletme, yasağın kaldırılmasını talep etmekte.

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, bu talebi İçişleri Bakanlığı'na dosya halinde ilettiklerini söyledi. Nargile yasağının kaldırılması beklentisi, nargile hizmeti sunan işletmelerde sevinçle karşılandı. Ağaoğlu, federasyonlarına bağlı 180 bin işletmeden gelen talepler doğrultusunda, “Edirne'den Kars'a kadar işletmelerimiz yasağın ne zaman kaldırılacağını merakla bekliyor. İşletmeler, nargile ruhsatlarının iptal olmaması için gerekli işlemleri tamamladı” şeklinde konuştu.

Başkan Ağaoğlu, turistlerin nargile hizmetine ilgi gösterdiği turistik bölgelerde yasağın hala uygulandığını belirtti. “Nargile her yerde bulunabiliyor, ama hala 'yasak' olarak geçiyor. Kolluk güçleri istenirse ceza kesebilir. 60-70 bin işletmeden bahsediyoruz. Esnafımızın işlerinin iyi olması piyasada hareketliliği artıracaktır. Pandemiden yara alan esnaf, yavaş yavaş toparlanıyor ve bu yasağın kaldırılmasıyla yüzde 30-40 arasında bir hareketlilik bekliyoruz” dedi.

Kıraathane işletmecisi Oğuz Güneş, nargile yasağının işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Gün içinde yüzlerce müşteri ağırlıyoruz ve çoğunluğu nargile talep ediyor. Ancak bu hizmeti sunamıyoruz. Nargilenin fiyatı 300-400 lira arasında değişiyor ve talep büyük. Yasak nedeniyle müşterilerimizi geri çeviriyoruz ve bu durum işimizi düşürüyor. Yasak kalkarsa memnun olacağız. Müşterilerimiz nargile yasağı nedeniyle geri dönüyor ve bu durum bize sitem etmelerine neden oluyor” diye konuştu.

McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması McLaren Racing ve OKX'in "Efsane Yeniden Doğuyor" Kaplaması

Kaynak: DHA