35 yıldır sabahın erken saatlerinde 7 metrelik tekneleriyle göle açılan çift, yakaladıkları kerevitleri kilogramı 138 liradan satarak geçimlerini sağlıyor.
Kuraklık ve kirlilik riskleri altında olan Eğirdir Gölü, Türkiye'nin önemli kerevit üretim merkezlerinden biri olarak biliniyor. Türkiye'nin en büyük tatlı su göllerinden biri olan Eğirdir Gölü, su ürünleri üretimiyle bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı oluşturuyor. Göl, ülke genelinde üretilen yaklaşık 750 ton kerevitin yüzde 70'ini karşılıyor.
Günde 50 Kilograma Kadar Kerevit
Eğirdir Gölü’nde avcılık yapan 450 tekne, gölden toplanan kerevitleri balıkçı kooperatifine teslim ediyor. Burada, boyları 10,5 santimetreyi geçen kerevitler kasalanarak ihracat için fabrikalara gönderiliyor; küçük boyutlardaki kerevitler ise yeniden göle bırakılıyor. Günlük olarak yaklaşık 50 kilogram kerevit avlayan balıkçılara, kilogram başına 138 lira ödeme yapılıyor. Eğirdir Gölü'nde avlanan kerevitler, İsveç, Rusya, Fransa, Almanya, ABD ve Çin gibi pek çok ülkeye ihraç ediliyor.
Kerevit Toplayıp Tekne Sürüyorlar
15 Kasım'a kadar sürecek av sezonunda, Eğirdir Gölü'nde balıkçılıkla geçimini sağlayan ailelerden biri olan Binatlı ailesi, 35 yıldır kerevit avcılığından kazanç sağlıyor. Ayşen Binatlı, çocukluğunda babasıyla başladığı kerevit avcılığını, eşi Ali Yaşar Binatlı ile sürdürmekte. Sabah saatlerinde teknelerine binen çift, göle bıraktıkları kerevit sepetlerini topluyor. Ayşen Binatlı, kocasına teknenin limandan ayrılışında ve dönüşünde yardım ederken, gölde de tekneyi sürerek kerevitlerin kasalanmasında eşine destek oluyor.
Ayşen Binatlı, avcılığı çok sevdiğini belirterek, "Sabah erken saatlerde göle çıkıyoruz ve öğle saatlerine kadar kerevit avlıyoruz. Kocam bazen gitmek istemese de ben ısrar ediyorum ve birlikte gidiyoruz. Avcılığı seviyorum ve bu iş bana zor gelmiyor," dedi. Eşi Ali Yaşar Binatlı ise, "Karı-koca olarak avcılık yaparak kazanç sağlıyoruz. Eğirdir Gölü’nde yıllardır balıkçılık yapıyoruz ve bu süreçte eşimle birlikte olmaktan mutluyum," diye konuştu.