Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından Millî Eğitim Bakanlığı bütün illerde okulların tatil edildiğini duyurdu. Önce 13 Şubat’a, ardından da 20 Şubat’a uzatılan ara tatil, sona erdi ve okullar tekrar açıldı. Erbaa’da da kentteki öğrencilerin yanı sıra, deprem bölgesinden Erbaa’ya gelen 830 öğrenci ilçe genelindeki okullarda eğitim öğretime başladı. Okulların tekrar açılmasına ilişkin herhangi bir tören ya da etkinlik düzenlenmezken, Millî Eğitim Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Okullar, evlatlarımızın ikinci yuvasıdır.  71 ilimizde tüm öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz ders başı yaptı. Afet bölgesinde de ders zilini tekrar çaldırmak için olanca gayretimizle çalışıyoruz. Çünkü gelecek, çocuklarla gelecek” ifadeleri kullanıldı.


LGS VE YKS’DE İKİNCİ DÖNEMDEN SORULAR OLMAYACAK

Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (18.01.2025) Nöbetçi Eczaneler Erbaa ve Bölge İlçelerde Bugün (18.01.2025) Nöbetçi Eczaneler

Depremzede öğrencilerin etkilenmemesi adına YKS ve LGS ile ilgili de yeni kararlar alındı. Buna göre bu yıl yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi sınava katılacak öğrenciler 8'nci sınıfa ait sınava esas derslerin, ilk dönem sonuna kadar işlenen, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2023-YKS) katılacak öğrenciler ise 9, 10 ve 11'inci sınıflara ait sınava esas derslerin tamamı ile 12. sınıfa ait sınava esas derslerin ilk dönem sonuna kadar işlenen konu, kazanım ve açıklamalarından sorumlu olacak.

PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI

Öte yandan okullarda depremzede öğrenciler için psikososyal destek çalışmaları başlayacak. Psikososyal Destek Eylem Planı kapsamında, depremin etkilediği 10 ilde MEB tarafından görevlendirilen rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan oluşan psikososyal destek ekipleri tarafından, psikolojik ilk yardım programı (PİY), öğrenci, öğretmen ve ailelere yönelik olarak uygulanmaya başlandı. Bu çalışmalar, 1 Mart 2023'e kadar devam edecek. Ayrıca deprem bölgesi illerinden nakledilerek diğer illere yerleştirilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere yönelik, okulların kapalı bulunduğu süre içerisinde il ve ilçe psikososyal destek ekiplerince başlatılan PİY çalışmaları sürüyor. Rehberlik ve araştırma merkezleri tarafından sorumluluk bölgelerindeki rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlara, 16-17 Şubat 2023'te, "Deprem ve Yas Psikoeğitim Programları" ile öğretmen-veli oturumları hakkında uzaktan bilgilendirme toplantıları yapıldı. Eylem Planı'nda yer alan ikinci aşama çalışmalara ait "Deprem-Öğretmen Oturumu" yarın öğretmenlere, "Deprem-Veli Oturumu" ise 21-22 Şubat 2023 tarihleri arasında rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından velilere uygulanacak. Oturumlarda, kaygı ve stres farkındalığı, bunlarla olumlu başa çıkma gibi temalardan oluşan içerikler yer alıyor. Depremin ardından yarın ders başı yapacak 71 ildeki tüm kademelerdeki öğrencilere, yarından itibaren "deprem psikoeğitim programı" uygulanacak. Program, duyguları tanıma, duygularla baş etme, güvenlik, umut aşılama, benlik saygısı, sosyal ilişkiler, yardım arama modüllerinden oluşuyor. Bu çalışmaların ardından okullarda rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından depremden etkilenen öğrencilere yönelik çalışmalar yapılacak, öğretmen ve ailelerin bilgi sahibi olması amacıyla "Kayıp ve Yas-Aileler ve Öğretmenler İçin Bilgilendirme Oturumları" uygulanacak. Ayrıca afetten etkilenme düzeyi yüksek olduğu belirlenen öğrenciler için "Psikososyal Destek Psikoeğitim Programı-YAS", rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından uygulanacak. Rehber öğretmen ve psikolojik danışmanı bulunmayan okullarda uygulamalar, rehberlik ve araştırma merkezi koordinasyonunda yürütülecek.

Editör: TE Bilişim