Şirket, bu yatırımlarının büyük bir kısmını yeşil dönüşüm projelerine yönlendirecek. 2024 yılı başında, yeşil dönüşüm yol haritasının bir parçası olarak 1’inci Yüksek Fırın’a hidrojen enjeksiyonunu başarıyla tamamlayan Erdemir, aynı zamanda biyokütleden yakıt ve karbon kaynağı üretmeyi hedefleyen 7 bin ton/yıl biyokömür üretim kapasitesine sahip pilot Piroliz Tesisi'ni devreye aldı. Erdemir’in yeşil dönüşüm yolculuğu, 2025’te faaliyete geçmesi planlanan 4’üncü Kok Bataryası ile daha da hızlanacak. Bu batarya, hem çevresel performansı artıracak hem de ithal kok alımını azaltarak maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olacak.
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yapılan yatırımların Erdemir’in çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önem taşıdığını vurguladı. Erdem, “Ülkemize ve dünyamıza olan sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Küresel ekonomi ve çelik piyasalarında yaşanan zorluklara rağmen, istihdam ve üretimi koruyarak dönüşüm yatırımlarımıza kararlılıkla devam ediyoruz” dedi. 2024 yılı için öngörülen 1,1 milyar dolarlık yatırım harcaması, Erdemir’in yeşil dönüşüm vizyonuna paralel olarak, üretim süreçlerinde enerji verimliliğini artırma ve fosil yakıt kullanımı ile karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine yöneliyor.
Erdemir, çelik üretimi alanında Türkiye’nin küresel çelik gücü konumunu güçlendirmek için sürdürülebilir teknolojilere yatırım yapmaya devam ediyor. 2024 yılına girerken, şirket, Net Sıfır Yol Haritası çerçevesinde yatırımlarına hız verdi ve bu yılki hedeflerini büyük ölçüde gerçekleştirdi. Erdemir’in, çelik üretiminde kömür kullanımını azaltmaya yönelik yaptığı yatırımlar, biyokömür üretimi ve pilot Piroliz Tesisi gibi projelerle şekilleniyor. Bu projeler, aynı zamanda enerji bağımlılığını azaltmayı ve Türkiye’nin iç çelik üretim kapasitesini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Başarılı projeleriyle dikkat çeken Erdemir, 2024’te üretim kapasitesini daha da artırmayı ve yurtiçindeki çelik ihtiyacını karşılamak için iç kaynaklardan üretim yapmayı sürdürmeyi planlıyor. Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker de yaptığı açıklamada, şirketin 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediğini belirtti. Bu hedef doğrultusunda, 2030 yılına kadar ton başına karbon emisyonunu yüzde 25, 2040 yılına kadar ise yüzde 40 oranında azaltmayı planlıyorlar.
Yeşil dönüşüm yol haritasının bir parçası olarak, Erdemir, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamak amacıyla yüksek teknolojili projelere de imza atıyor. Bunlar arasında hidrojen enjeksiyonu ve biyokömür üretimi gibi yenilikçi çözümler yer alıyor. Erdemir ayrıca, 2025 yılı başında devreye almayı planladığı 4’üncü Kok Bataryası’nın, çevre dostu üretim süreçlerine önemli katkı sağlayacağını ve sektördeki sürdürülebilirlik çabalarını daha da güçlendireceğini belirtiyor.
Erdemir, ayrıca güneş enerjisi santrali projelerine de büyük yatırım yaparak, yıllık 3.170.215 megawattsaatlik üretim hedefliyor. Bu projelerle birlikte, güneş enerjisinin toplam kurulu gücünü artırmayı ve çevresel etkilerini minimize etmeyi hedefliyor.
Erdemir, çelik sektöründe yaşanan küresel zorluklara rağmen, sürdürülebilir üretim ve çevre dostu projelerine yatırım yaparak geleceğe yönelik sağlam adımlar atmayı sürdürüyor. Bu yatırımlar, hem Türkiye’nin çelik sektörüne olan katkıyı artırmayı hem de şirketin global rekabet gücünü koruyarak büyümesini sürdürmesini sağlamayı amaçlıyor.