GÜNDEM

2024'te 43 Milyar Doları Geçti: İzmir 23,8 Milyar Dolarla Üçüncü Sırada

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Bölgesi'nin ihracatının 2024 yılı sonunda 43 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Abone Ol

Bu dönemde İzmir’in 23,8 milyar dolar ihracatla Türkiye genelinde üçüncü sırada yer aldığını belirten Eskinazi, 2024 yılının Ege için zorlu bir dönem olduğunu ancak sonunda başarıya ulaşıldığını ifade etti.

EİB, 2024 yılını değerlendirirken, 2025 yılı için beklentileri de paylaştı. Eskinazi, "2024 yılına başlarken hedefimiz mevcut ihracat seviyemizi korumaktı. Bu yıl bizim için 'bir ümit yılı'ydı ama 'ayakta kalma yılı' oldu. 2025 ise ekonomik program ile 'kararlılık yılı' olacak," şeklinde konuştu. 2024 yılı için Ege Bölgesi ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 1 artışla 18,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Eskinazi, 2025'in ikinci yarısından itibaren ekonomik toparlanmanın etkisini göstermesini beklediklerini söyledi.

Sektörel Değerlendirmeler

Tekstil İhracatında Düşüş

Ege Bölgesi'nin tekstil ihracatı, 2024 yılında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azaldı. Türkiye genelinde tekstil ihracatının 9,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Eskinazi, Ege'den yapılan tekstil ihracatının ise 469 milyon dolar olduğunu ifade etti. Pamuğa olan ihracatın 198 milyon dolar ile en yüksek payı aldığına dikkat çekti.

Demir ve Demirdışı Metallerde Artış

Ege Demir ve Demirdışı Metaller Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, 2024 yılında demir ve demirdışı metaller ihracatının miktar bazında 17 milyon tondan 20 milyon tona çıktığını söyledi. Değer olarak ise 1,5 milyar dolar artışla 28,5 milyar dolara ulaşıldığını belirtti. 2025 yılı için zorlu bir dönem öngörülse de dayanışma ve stratejik yaklaşımlar ile ihracatın sürdürüleceğini vurguladı.

Yaş Meyve ve Sebzede Rekor

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2024'ün zorlu bir yıl olmasına rağmen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak ihracatlarını 1 milyar 314 milyon dolar seviyesine çıkardıklarını duyurdu. Türkiye genelinde ise yaş meyve, sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatının 6 milyar 131 milyon dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırıldığını ifade etti.

Zeytin ve Zeytinyağında Gerileme, 2025 Hedefi 1 Milyar Dolar

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, sofralık zeytin ihracatının yüzde 16 oranında artarak 224 milyon dolar seviyesine çıktığını, ancak dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamalar nedeniyle zeytinyağı ihracatının yüzde 16 düştüğünü söyledi. 2025 yılı için zeytinyağı ihracatını 1 milyar dolara, 2028'de ise 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Deri Sektörü Zor Durumda

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, deri ihracatının 2024 yılında yüzde 40 küçüleceğini tahmin ettiğini ve bu tahmininin gerçekleştiğini açıkladı. Zandar, bu yıl deri sektörünün en çok kaybettiren sektör olduğunu belirterek, zorlu bir yılın geride kaldığını ifade etti.

Kuru Meyve İhracatında Dünya Liderliği

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024 yılında 1,86 milyar dolar ihracat yaparak Türkiye genelinde kuru meyve ihracatında önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi. Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatının, bu başarının temel taşları olduğunu belirten Işık, Avrupa’daki pazar paylarının yüzde 44’e yükseldiğini ve ABD, Avustralya, İngiltere gibi pazarlarda da büyüme kaydettiklerini ifade etti.

Maden İhracatında Yüzde 23 Artış

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, 2024 yılında maden sektöründe 6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, doğal taş ihracatının 1,9 milyar dolar ile toplam ihracatın üçte birini oluşturduğunu söyledi. Ege'nin maden ihracatının, Türkiye genelindeki artışa paralel olarak yüzde 23 arttığını ve 1,31 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Hazır Giyim İhracatında Yükseliş

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, hazır giyim ihracatının Türkiye genelinde yüzde 7 düşüşle 17,9 milyar dolar seviyesine gerilemesine rağmen, Ege Bölgesi'nde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 1 milyar 388 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Ege'nin 2025 Hedefleri:

Ege İhracatçı Birlikleri 2025 yılı için büyük umutlar besliyor. 2025 yılına girerken sektörel bazda belirlenen hedefler, her ne kadar zorlu bir yıl öngörülse de, özellikle tarım, tekstil, gıda, maden ve sanayi sektörlerinde daha fazla ihracat yapılması bekleniyor. İhracatçılar, akılcı stratejiler, dayanışma ve planlı hareket ederek, 2025’in ikinci yarısından itibaren olumlu bir toparlanma sürecinin başlayacağına inanıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye'nin ekonomik büyümesine katkı sağlamaya devam ederken, ihracat potansiyelini artırmayı ve rekabetçi kalmayı hedefliyor.