Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Ziraat Fakültesi koordinasyonunda; Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve TEMA Vakfı’nın katkıları ile gerçekleştirilen 1. Tokat Tohum Takas Etkinliği, ilgili paydaşların yanı sıra, Tokat’ta tarım ve çiftçilikle uğraşan vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi gördü.
Etkinliğe TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat Vali Yardımcısı Kaya Çelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Boz, Dekanlar, Kurum Personeli ve öğrenciler katıldı.
1.Tohum Takas Etkinliğine; TOGÜ Ziraat Fakültesi, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü, Can Yücel Tohum Merkezi, Beykoz Tohumculuk, Ata Tohum Takas Grubu, TOGÜ Hobi Sakinleri, Eryaman Çiftliği, Kemal Paşa Köyü, Akbelen Köyü, Çökelekkışla Köyü, Behram Köyü, Kızılköy, TOGÜ MTAL ve Tokat Merkez üreticileri tohum getirerek katkı sağladılar.

Vali Abdullah Köklü, Kemalpaşa İlkokulu’nda Öğrencilerin Karne Heyecanına Ortak Oldu Vali Abdullah Köklü, Kemalpaşa İlkokulu’nda Öğrencilerin Karne Heyecanına Ortak Oldu

"BAHARLAR, UMUTLAR VE TOHUMLAR BİRLİKTE YEŞERECEK"

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayriye Sibel Gülse Bal, Dünyada endüstriyel tarımın yaygınlaşmasının sonucu olarak geleneksel tarımın dar alanlara sıkışması ve birçok tohum çeşidinin kaybolmasından bahsederek çiftçilerin pazar değeri yüksek tohumlara yöneldiğini söyledi. Yöremizde ata tohumlarla üretim yapıldığını ve bu tohumların tescillenmesinin önemini vurguladı.
Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Boz, Tokat’ın bir tarım şehri olduğunu, ekonomide önemli bir paya sahip olduğunu ve burada yapılacak olan takaslarla, tohumlardan üretilecek olan ürünlerin genetik mirasımıza önemli bir katkısı olduğundan bahsetti.
Tokat Tarım İl Müdürü Orhan Şahin ise çevre faktörleri sebebiyle zamanla yerel kaynaklarımızın yok olmaya yüz tuttuğunu ve kaynaklarımızın korunması amacıyla enstitü olarak ayrıca üretim ve meyve ile ilgili sorumluluk alanlarının olduğunu söyledi.
Etkinliğe katılan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, genetik mirasımız olan yerli tohumları gelecek nesillere ulaştırmanın öneminden bahsetti.
Prof. Dr. Fatih Yılmaz, bu yıl ilkini düzenlenen Tohum Takas Etkinliğinin Nevruz Bayramına denk gelmesini anlamlı bularak, Tokat’ın coğrafi ve ekolojik yapısıyla bir tarım şehri olduğunu söyledi. Tokat’ın 15.yüzyıldan itibaren ekonomideki payının önemini vurgulayan Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin tarım faaliyetlerinde önemli katkılarının olduğunu ifade etti. Tohum Takas etkinliğinde yapılacak olan takaslarla yetiştirilecek olan ürünlerin bol ve bereketli olmasını temenni ederek sözlerine son verdi.
Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz’ın sembolik olarak gerçekleştirdiği tohum takası ile takas etkinliği başladı. Çiftçiler, öğrenciler ve ilgili tüm paydaşlar arasında el değiştiren tohumlar, kurulan stantlarda görevliler tarafından kayda geçirildi.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLER YARARINA KERMES

1.Tokat Tohum Takas Etkinliği esnasında depremzede öğrenciler yararına bir de kermes düzenlendi. Ziraat Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve kimi STK’ ların katkılarıyla düzenlenen yiyecek kermesinden elde edilen gelir, depremzede çocukların ihtiyaçları için harcanacak. Bu sene çakışacak olan Ramazan Bayramı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı dolayısıyla, depremzede çocukların çifte bayram yaşaması hedeflenerek Gönüllü üniversite personeli ve STK çalışanları tarafından hazırlanan yiyecekler 1.Tokat Tohum Takas Etkinliği ’ne katılan konuklar ve protokol üyeleri tarafından satın alındı.

Editör: TE Bilişim