Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, deniz kaplumbağalarını koruma ve popülasyonlarını artırma amaçlı çalışmalar 1989 yılından bu yana sürdürülüyor. Türkiye'de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı 21 kumsal koruma altında bulunuyor. Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk alanındaki Özel Çevre Koruma Bölgeleri arasında yer alıyor.

Göksu Deltası'nda İki Tür Birlikte Yuvalanıyor

Serenay Sarıkaya’dan İtiraf: Mert Demir ile İlişkimiz Kendi İrademizle Devam Ediyor Serenay Sarıkaya’dan İtiraf: Mert Demir ile İlişkimiz Kendi İrademizle Devam Ediyor

Dünya genelinde 8 tür deniz kaplumbağası bulunurken, bunlardan iki tanesi Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında yuva yapıyor. Mersin Silifke'deki Göksu Deltası, Caretta Caretta ve Chelonia Mydas (yeşil deniz kaplumbağası) türlerinin birlikte yuva yaptığı önemli alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Göksu Deltası, Türkiye'nin öne çıkan Ramsar alanlarından biri olarak da dikkat çekiyor.

Mayıs ve ağustos ayları arasında, gece saatlerinde kumsallara gelen erişkin kaplumbağalar, yuva kazıp yumurtalarını bırakıyor. 'Deniz Kaplumbağalarının Korunması ve İzlenmesi Projesi' kapsamında bu yuvalar koruma altına alınıyor ve kuluçka süreci tamamlandığında yavru çıkışları izleniyor.

Bakan Kurum: "Güvenle Uğurluyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden Göksu Deltası'ndaki yuvalardan görüntüler paylaşarak, "Koruduk, gün gün takip ettik, şimdi güvenle uğurluyoruz. Akdeniz'in minik sakinlerinin yaşam yolculuğu başladı" ifadelerini kullandı.

En Yüksek Yumurtlama ve Yavru Çıkışı

TVK Genel Müdürlüğü'nden Özel Çevre Koruma Bölgeleri Daire Başkanı Mustafa Uzun, bu yıl en yüksek yumurtlama ve yavru çıkışının yaşandığını belirtti. Yapılan tespitlere göre, 5 Özel Çevre Koruma Bölgesinde toplam 4 bin 888 yuva tespit edildi ve 169 bin 972 deniz kaplumbağası denize kavuştu. Uzun, bu sayının son yıllarda denize ulaşan en yüksek yavru sayısı olduğunu vurguladı. Ayrıca, denize ulaşan 1000 yavrudan ortalama 4'ünün erginlik dönemine ulaşarak yuvadan çıktıkları kumsallara geri dönmesi önem taşıyor.

Kaynak: DHA