GÜNDEM

15 Gündür Sokakta Kalan Kadın: Ev İçin 'Memur Kefil' İstiyorlar

Antalya'da, 3 aydır çalışamadığı için kira ödeyemediği gerekçesiyle evden çıkarılan Sibel Baykara (39), 15 gündür sokaklarda yaşanacak bir daire arıyor.

Abone Ol

Baykara, ev sahiplerinin kira ödeyememe riskine karşı kendisine ev vermek istemediğini belirterek, tek çözümünün memur kefil bulmak olduğunu ifade etti.

Muratpaşa ilçesindeki Etiler Mahallesi'nde ikamet eden tekstil işçisi Sibel Baykara, geçen yıl şubat ayında Aksoy Apartmanı'nın ikinci katına taşındı. Eşinden ayrılmış ve iki çocuğuyla yaşayan Baykara, 7 bin 500 lira olan kira bedelini bir yıl sonunda 8 bin 750 liraya yükseltti. Ancak, üç ay önce sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz hale gelen Baykara, kira bedelini ödeyemedi. Ev sahibi Mahmut A., bu durumu telefonla bildirdikten sonra evin tahliye edilmesini talep etti.

Ev Boşaltıldı, Sokakta Kaldı

Baykara'nın kira bedelini biriktirip ödeme yapma teklifini dikkate almayan ev sahibi, icra memurlarına evin tahliyesini başlattı. 15 gün önce, eşyaları dışarı çıkaran icra memurları, evi tamamen boşaltarak Baykara'yı ve iki çocuğunu sokakta bıraktı. Sibel Baykara, eşyalarını eski apartmanın bahçesine istifleyerek burada yaşamaya başladı. Çocuklarını babalarına gönderen Baykara, geceleri kanepede uyuyor. Komşularının yardım ettiği Baykara, tuvalet ihtiyacını yakındaki caminin tuvaletini kullanarak gideriyor.

Kiralık Ev Arayışında Zorluklar

Sibel Baykara, ev sahipleri ve emlakçılarla yaptığı görüşmelerde, kiralık daire bulmada büyük zorluklar yaşadığını, çoğu zaman kendisinden memur kefil istendiğini belirtti. Ev sahiplerinin, kira bedelini ödeyememe endişesi nedeniyle kendisine ev vermekten kaçındığını ifade eden Baykara, "Çocuklarımla birlikte yaşadığımı duyan ev sahipleri, kirayı ödeyememe riskini göz önünde bulundurarak ev vermek istemiyor. Tek çarem artık bir memur kefil bulmak" dedi.

Komşularından Destek

Baykara'ya destek olan komşusu Bahar Yalçın, gece geç saatlere kadar yanında beklediğini ve mümkün olan tüm yardımı sağladığını söyledi. Yalçın, “Sibel’i yalnız bırakamıyoruz. Mahalle biraz sıkıntılı, bu yüzden geceleri bazen sabaha kadar yanında duruyoruz” şeklinde konuştu.