Antioksidanlar bilindiği gibi serbest radikal hasarından korurlar. Serbest radikaller cildin gerek duyduğu hücrelere zarar vermektedirler. Bunun sonucunda daha sağlıksız görünen, mat ve donuk cilt görünümü gerçekleşir. Serbest radikal üretimini tetikleyen başlıca unsurlar ise UVA/UVB (Güneş hasarı), sigara tüketimi, çevre kirliliği, kötü beslenme vb. dir. Erken yaşlanmanın temel sebeplerinden biri serbest radikal hasarıdır. 

Peki bu durumda antioksidanlar ne işe yararlar?

Antioksidanlar temel olarak serbest radikalleri nötralize ederler. Serbest radikallerin ciltte oluşturduğu enflamasyonu azaltırlar. Yaş aldıkça azalan cilt sıkılığını onarırlar. Daha sıkı bir cilt görünümü sunarlar. Güneş koruyucu ile kullanılan antioksidanlar UV hasarına karşı korurlar. Güneşe maruz kalınca serbest radikallerin yarattığı bir başka problem ise melanin üretiminin artmasıdır bu da düzensiz cilt tonuna sebebiyet verir. Antioksidanlar bu durumda pigmentasyonu önlemeye yardımcı olurlar. Özetleyecek olursak antioksidanlar cildin onarımı ve korunması için oldukça önemli bir etkendir. 

Cilt bakımında kullanılan antioksidanlar ise;
C Vitamini: Düzensiz cilt tonunun görünümünü azaltmada güçlü bir antioksidan. Ayrıca kollajen sentezini uyarır. 
E Vitamini: Cildi besler, yatıştırır. Cildin nemini korur. Hücre yenilenmesini hızlandırır.
Resveratrol: Lipid oksidasyonunu önler. Dolaşım ve damar yapısını güçlendirir. Kızarıklığı giderir. Ciltte kollajen ve hyaluronik asidin yapısını korur ve üretimini hızlandırır.
Niacinamide: Lipid bariyerini geri yükler. Pigmentasyonu hafifletir. Seramid üretimini tetikleyerek cilt bariyerini onarır. 
Yeşil Çay Ekstresi: Antibakteriyel ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Kollajen sentezini teşvik eder. 
Koenzim Q10: Yaraların hızlı iyileşmesini sağlar. Hücrelere enerji sağlar. Kollajen sentezini teşvik eder. 
Glutathione: Ciltteki melanin pigmentini  açarak lekelerin azalmasına yardımcı olur. 
Ginseng: Cilt bariyerini güçlendirir. Akne ve siyah noktada etkilidir. Cilt tonunu eşitler. 

Bu bahsedilen başlıca antioksidanlardan hangisinin sizin için uygun olup olmadığını ise ancak cildinizi tanıyarak anlayabilirsiniz. 

Herkese sağlıklı günler dilerim…